Printversie
     

14/04 Wonen in kinderziekenhuis Berchem

  In en bij het oude kinderziekenhuis Good Engels in de Grisarstraat komen binnenkort 47 lofts en zestien nieuwbouwappartementen. Zes jaar stonden het poorthuis en één van de vleugels leeg, maar tegen het einde van het jaar moeten ze weer bewoond zijn.
In sommige kamers staan nog oude kinderbedjes, er hangen nog vergeelde Disney-posters aan de muur en ook een gedenksteen herinnert aan de geschiedenis van het pand. ”Het gebouw stond zes jaar leeg toen wij begin dit jaar besloten het te kopen”, legt Staf Schreppers van de NV Kasteelpark uit. Samen met zijn vrouw en Serguei Gretchmann van IndEx & Co neemt hij het project voor zijn rekening. ”Good Engels is een begrip in Antwerpen. Iedereen kent de prachtige gevel en het gebouw ligt middenin de stad. Daarom is het ook voor ons een speciaal project.”
In het poorthuis, ook wel ‘het kasteeltje’ genoemd, komen elf chique woningen, waarvan de prijs oploopt tot 300.000 euro. ”De doelgroep hiervoor is dan ook een ouder publiek, dat niet meer in een villa maar nog wel ‘op stand’ wil wonen. De ramen zijn rozetten en alles is in gotische stijl.”
In één van de vleugels van het ziekenhuis komen casco-lofts vanaf ongeveer 100.000 euro. ”Daar komen juist jonge mensen op af”, weet Schreppers. En dan komt er op het terrein ook nog een nieuwbouwproject van architect Rijckaerts, die ook tekende voor ‘Residence Maritime’ op de Meir. In totaal is ‘Residentie Kasteelpark’ zoals Schreppers het heeft gedoopt, goed voor 63 appartementen. Ongeveer de helft is al verkocht. Tussen de verschillende woonblokken in komt een openbaar parkje met speeltuintje en petanquebaan en er zullen ook voldoende parkeerplaatsen worden voorzien.

De rechtervleugel van het oude kinderziekenhuis is een paar jaar geleden al omgebouwd tot serviceflats voor het OCMW. Samen met een nieuwbouwblok werd dat in 2003 feestelijk geopend. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot in 1880, toen de eerste steen van Good Engels werd gelegd. Het pand werd eerst gebruikt als weeshuis voor meisjes, tot het in de jaren vijftig werd omgebouwd tot kinderziekenhuis. In 1998 verhuisden alle kinderen en artsen naar de Campus Middelheim.
”Het is vreemd om te zien hoe de geschiedenis hier stil is blijven staan”, vindt Marianne Schreppers. ”Op de zolder van het poortgebouw staat bijvoorbeeld nog een stalen long. Een soort metalen ton waarin kindjes met zuurstoftekort werden gelegd. Eigenlijk woon je hier gewoon in een stukje geschiedenis.” Het is ook om die reden dat het drietal zo veel mogelijk van het originele gebouw probeert te bewaren. ”Afbreken is zonde”, vindt Staf Schreppers. ”Zo mooi maken ze het niet meer.”

© 1994-2004 Concentra |Media|